BERLIN GUIDEN

Ich bin ein Berliner. Eller det vil sige, det er jeg faktisk overhovedet ikke, men det er min gode ven Fradde (red. Frederik Larsen) næsten.
Da jeg i 2015 var i Berlin med mine 2 venner Fradde og Christian, gik det hurtigt op for mig, at Fradde var den fødte berliner.
Han kunne finde rundt i byen som en indfødt, og kendte alle de rigtige steder uanset hvor vi befandt os. Det smittede af på os alle sammen, som allerede første dag, overgik et stilskifte til slikhår, mærkelige solbriller, genbrugstøj og små mærkelige silketørklæder hængende ud af baglommen, som vaskeægte mærkelige berliner hipstere – vi var solgt.
Engang da vi cyklede rundt på tre lejede cykler i et rimelig ukendt kvarter, udbryder Fradde “Hey! Hvis vi cykler ned her, så er der sgu en bænk med wifi lige herovre”
Hvordan Fradde vidste, at der lige netop her var en mystisk bænk med wifi, forblev et mysterium for Christian og jeg, men vi opfordrede ham netop dér til at lave en guide til Berlin.

En guide der nu eksisterer som verdens længste iPhone-note på hans mobil, og som I her får et uddrag af. Denne guide er delt op i områdererne: Prenzlauer Berg, Kreuzberg, Neukölnn og Friedrichshain.

Vi har udvalgt de steder, som gav os de største smil på læben – happy reading!

Intro af Bror Halberg

 

 


The Bird
Jeg oplevede The Bird for første gang i 2014, da jeg var afsted med mine to gode kammerater, de to store kanoner, Bror og Christian. The Bird er en New York inspireret bar & steakhouse, som serverer en af Berlins bedste burgers.

I en tid hvor der nærmest findes flere burgerjoints end 7/11, havde vi ikke sat forventningerne alt for højt, men vi blev meget hurtigt enige om at The Bird ikke kun var Berlins bedste burger, men også den bedste burger vi nogensinde havde smagt.

Stedet er yderst populært, hvilket betyder at man ofte er nødsaget til at bestille bord i forvejen. Vi havde bestilt bord til kl. 19:00, hvilket var midt i angry-hour. Angry-hour er det, som de fleste af os kender som happy-hour, og løber fra kl. 18:00-20:00 hver aften. Her kan du købe en fadøl og få den næste gratis, alternativt kan du få et shot i stedet. Derfor kan det også være en god i idé at forberede dig på at blive en lille smule snalret under og efter det overdådige måltid.

Stemningen på spisestedet var i top – hvilket også kan siges om maden. En burger bestående af mere bøf end brød og en ordentlig røvfuld fritter blev serveret, og tilfredse smil sås hos både Christian og Bror.

Jeg – og jeg ved også at Bror og Christian – anbefaler virkelig at du sætter tid af til at besøge The Bird, og at du følger deres anvisninger.

Adresse: Am Falkpl. 5, 10437 Berlin, Tyskland
Åbningstid: Åben · 16–00 (Taget fra åbningstiderne fredag, HUSK AT TJEKKE).
Telefon: +49 30 51053283


 

 

The Barn
The Barn ligger på Schönhauser Allee i det hyggelige Prenzlauer Berg kvarter. Det er en hyggelig og populær kaffebar, som serverer en kaffe lidt ud over det sædvanlige. De har en moderne hipster inspireret indretning bestående af en masse træ artikler med et twist af industri.
Deres ansatte er kompetente og villige til at fortælle om kaffen, og om hvordan den er brygget. Kaffebaren sælger desuden merchandises, kaffebønner og brygudstyr.
Personligt – især hvis solen står højt – vil jeg anbefale at prøve deres koldt brygget kaffe. Kaffen hældes over en isterning og serveres i et lowball glas.
Adresse: Schönhauser Allee 8, 10119 Berlin, Tyskland
Åbningstid: Åben · 08.30–18


 

Donath
Donath er et lille hyggeligt italiensk spisested, som ligger i Prenzlauer Berg. Jeg besøgte stedet sidste år i maj måned, da jeg boede i Prenzlauer Berg. Restauranten lå på min vej til supermarkedet, og jeg havde flere gange tænkt, at der skulle jeg prøve at spise.
Da jeg i slutningen af maj måned fik besøg af mine to gode venner Mikkel og Oskar, valgte vi at spise på Donath. Vi fik yderligere selskab af mine venner Jonas og Sophia, som var i byen på samme tid.
Selvom stedet så overrendt ud, lykkedes det os at få et bord ude foran restauranten. Husker jeg rigtigt, betalte vi 10-12 euro for en hovedret og 20 euro for en karaffel af husets vin. Betjeningen var god, og jeg kan anbefale deres carbonara.

Adresse: Schwedter Str. 13, 10119 Berlin, Tyskland
Åbningstid: Åben · 12–00
Telefon: +49 30 4480129


 

Pratergarten
Pratergarten, som ligger i bunden af Kastaniealle, er Berlins ældste “biergarten” og muligvis også den smukkeste. Pratergarten har en lang historie bag sig og er blevet brugt til forskellige events, som f.eks. boxing i 1970’erne. Der er både mulighed for at nyde en kold bier, men også for at spise. Gården består af en masse langborde med dertilhørende bænke. Personligt vil jeg anbefale en weissbier og en bratwurst.
Adresse: Kastanienallee 7-9, 10435 Berlin, Tyskland
Åbningstid: Åben · 18–00
Telefon: +49 30 4485688


 

Pauls Boutique & Goo
Mine to favorit butikker i Prenzlauer Berg. Butikkerne finder du på Oderberger Strasse, og både Pauls boutique og Goo er second hand shops. Pauls boutique består primært af Street Wear tøj og er især kendt for at have et rum bestående af sko fra gulv til loft. Et stort kaos, som jeg elsker. Jeg kan personligt bruge lang tid i kaosset på at finde den helt perfekte model i den helt rigtige størrelse.
Goo sælger, hvad jeg ville kalde for “high-end”-brands, som blandt andet Kenzo, Redwing Shoes og Burberry. Denne butik er en fin lille butik, hvor størstedelen af deres sortiment findes på tøjstativer uden for butikken. De sælger både tøj, sko og accessories. Jeg vil mene, at priserne er fornuftige i forhold til kvalitet og førprisen taget i betragtning.
Her kan du – ligesom i Pauls Boutique – gøre dig nogle fantastiske scoops.
Adresse: Oderberger Str. 47, 10435 Berlin, Tyskland
Åbningstid: Åben · 12–20
Telefon: +49 30 44033737


Voo store
Voo store er – hvis ikke Berlins – så i hvert fald Kreuzbergs smarteste og mest hippe tøjbutik. Voo store finder du i en gårdhave på Oranienstraße. Voo store er både en cafe og en butik. Voo store er butikken, hvor jeg tit ville ønske, der havde været nogle ekstra nuller bag mit rådighedsbeløb på min bankbog. Du kan dog stadig finde items, som ikke nødvendigvis ruinerer din konto. Hos Voo store finder du brands, som for eksempel Acne, Woodwood, Raf Simons, AMI og mange flere.
Personalet forstår sig på, hvad der rører sig inden for den nyeste mode, og personligt bliver jeg super inspireret af at besøge Voo Store, så jeg synes, at du bør give Voo store et visit.
Adresse: Oranienstraße 24, 10999 Berlin, Tyskland
Åbningstid: Åben · 10–20
Telefon: +49 30 6957972710


 

Superhahn
”Hands down, bedste måltid nogensinde” – Bror Halberg. Nu er forventningerne høje, ikke sandt? Og det er der god grund til. Superhahn serverer i min optik Berlins Bedste Döner, og så tænker den rutinerede Berlin-kender, at det må da være Mustafas Gemüse Kebab. Men nej, ikke efter min mening. Der er flere parametrer, som gør Superhahn til Berlins Bedste Döner. Ikke nok med smagen og ingredienserne er lækrere, så er også ventetiden og prisen bedre. Der er sjældent kø ved Superhahn, og en döner kebab koster ikke mere end 2,5 euro (i hvert fald på daværende tidspunkt i 2015).
Adresse: Oranienstraße 193, 10999 Berlin, Tyskland


Goodmorning Vietnam
Goodmorning Vietnam er en hyggelig lille vietnamesisk restaurant, som ligger i en baggård på Bergmannstrasse. Jeg besøgte stedet første gang i 2015, da jeg boede på Mittenwalder Strasse nær Bergmannstrasse. Jeg spiste der min første aften i Berlin, og jeg blev overrasket over, hvor billig maden og vinen var i forhold til herhjemme. Jeg mener vi betalte 10 euro pr. hovedret og 12 euro for en flaske rødvin. Restauranten er super hyggelig, og der er både mulighed for at sidde indendørs såvel som udendørs. Vi valgte at sidde ude på deres terrasse over selve restaurant, hvilket var rigtig fint.
Hvis man besøger stedet i dagtimerne, ligger der i samme gård en genbrugsbutik, hvor du betaler efter vægt. NB! Tirsdag mellem kl. 11.00-13.00 er der 30% på hele købet.
Adresse: Bergmannstraße 102, 10961 Berlin, Tyskland
Åbningstid: Åben · 12–00
Telefon: +49 30 62901377


 

M’eierrad RENT A BIKE
Som nævnt tidligere, da jeg var afsted i 2015 med Christian & Bror, boede vi på Mittenwalders Strasse i Kreuzberg. For enden af gaden lå en lille cykelbutik, hvor det var muligt at leje cykler for den nette sum af 3 euro pr. dag. Vi lejede cykler i 4 dage, og det var den perfekte måde at opleve Berlin på. Vi fik set langt flere steder, end vi ville have gjort ved at benytte os af U-bahn, som ellers fungerer perfekt i Berlin. Man får et helt andet billede af byen, og man får en bedre forståelse af hvordan byen hænger sammen.
Adresse: Blücherstraße 20, 10961 Berlin, Tyskland
Telefon: +49 30 74073833
Åbningstid: Åben · 08–20

 

 

Klunkerkranich
Dette er muligvis mit favorit sted i Berlin. Klunkerkranich er at finde på toppen af et shoppingcenter på Karl-Max Allé. Det er ikke skildret, at der på toppen af et ellers kedeligt shopping center, findes Berlins fedeste tagterrasse. For at komme der op skal du tage elevatoren op til øverste p-plads og derfra gå resten af vejen (der er et skilt, når du kommer med elevatoren). Her er kan købes drikkevarer, og der mulighed for at bestille mad, dog et smalt udvalg. Det er gratis at komme derop indtil kl 19.00, og herefter koster det vist nok 5 euro. Da jeg var afsted i 2015 kostede en flaske mousserende hvidvin kun 12 euro, og hvem vil ikke gerne sidde i solen på toppen af Berlin og drikke kold vin? Klunkerkranich er virkelig anbefalelsesværdigt, og jeg synes virkelig, det er et sted, som man SKAL besøge, når man er i Berlin.
Ligger i: Neukölln Arcaden
Adresse: Neukölln Arcaden, Karl-Marx-Straße 66, 12043 Berlin, Tyskland
Åbningstid: Åben · 16–02


 

Griessmuhle
Skal du opleve det ægte natteliv i Berlin, kan jeg kun anbefale Griessmuhle. Efter at have spist på Donath i Prenzlauer Berg, og drukket nogle Long Island Ice Tea på Oderbergerstrasse, gik turen til Neukölln og Griessmuhle. Griessmuhle er en natklub, som er lokaliseret langt ude i Neukölln og kan være svært at finde. Jeg anbefaler, at du tager en taxa dertil (priserne på taxaer i Berlin er noget billigere end herhjemme). Stedet er især hyggeligt om sommeren, da udearealet også bliver brugt til at afholde loppemarkeder og forskellige udendørs events. Men når mørket falder på, er virkeligheden en anden.
Bygningen er en gammel industribygning, og allerede på vej ned til indgangen kommer du i den helt rette stemning. Efter at have betalt for indgang og købt vores Vodka/Mate bevæger vi os mod dansegulvet, som er placeret i kælderen. Du skal ned at en jerntrappe, og man føler mest af alt, at du er på en arbejdsplads. Dj’en spiller dyb elektronisk musik, som det er bedst i Berlin. Det, som især tiltrækker mig her, er at folk danser – eller rettere sagt rykker til musikken – med front mod dj’en fremfor i rundkreds, som det ofte ses herhjemme. Jeg husker tydeligt, at min opfattelse af folk var, at de opførte sig som robotter. Forsøgte man at danse eller skåle med de lokale, kunne de skåle og ramme din flaske uden at vende et blik.
Alt i alt en fantastisk oplevelse, som var langt fra hvad man oplever herhjemme. Det er især her, at Berlin imponerer mig, da man har respekt for dj’en og ikke opfører sig som aber på dansegulvet. Der bliver festet med stil og respekt.
Adresse: Sonnenallee 221, 12059 Berlin, Tyskland


Wesserstrasse
På Wesserstrasse, som er en sidegade til Pannierstrasse, finder du en masse hyggelige spisesteder, barer og lokale butikker. Neukölln er ved at blive rigtig hipt, og det ses også på åbningen af nye smarte spisesteder og barer. Jeg har selv boet i Neukölnn på Pannierstrasse, og det er et område, som bør tjekkes ud. Desværre er min yndlings cafe lukket i Neukölln, men Wesserstrasse har vundet mit hjerte – især fra Pannierstrasse til Reuterplatz.
På hjørnet af Wesserstrasse og Reuterplatz finder du et italiensk pizzaria, som sælger pizza slices. Er du der i dagtimerne, er der rig mulighed for at sidde og nyde eftermiddagssolen udendørs. Besøger du derimod Wesserstrasse om aftenen, vil jeg anbefale at prøve flere af deres barer og slutte aftenen af med en falafel fra Falafel Jakoub.


 

 

Hotel Michelberger
Hotellet ligger klods op af Warschauer Strasse station, og ligner på facaden umiddelbart ikke noget særligt, men virkeligheden indendørs er en anden. Indenfor bliver du mødt af en lounge med speciel og moderne indretning. I loungen kan du slappe af i deres sofaområder eller nyde en drink i baren. I weekenden plejer en dj at vende plader i loungen samtidig med, at både hotellets gæster og folk ude fra gaden nyder deres drinks.
Værelserne er super sejt indrettet og differentierer sig gevaldigt fra, hvad du er vant til på hoteller. Det, som dog fangede min opmærksomhed mest på Hotel Michelberger, er deres gård. I min optik, og efter hvad jeg har oplevet, er det muligvis Berlins hyggeligste gård. Jeg besøgte hotellet om sommeren, og på daværende tidspunkt var der både mulighed for et slag bordtennis, og også her spillede en dj om aftenen. Jeg kan specielt anbefale hotellets egen weissbier.
Adresse: Warschauer Str. 39-40, 10243 Berlin, Tyskland
Telefon: +49 30 29778590


 

Birgit & Bier og området omkring
Friedrichshain er stedet for techno, skumle lagerbygninger og gang i gaden. Både i området omkring Warschauer Strasse (her finder du steder som Raw, Suicide Cirkus og Cassiopaia) og i området ved Birgit & Bier (her finder du udover Birgit & Bier blandt andet Club de Visionäre og Arena med flere). Dørmændene er ofte strikse i Berlin, og det kan være svært som fyr at komme ind, i hvert fald uden en pige under armen.
Adresse: Schleusenufer 3, 10997 Berlin, Tyskland
Åbningstid: Åben· 14–08
Telefon: +49 1523 3920930


 

Badeshiff
Berlins swimmingpool i Spree. Badeshiff ligger tæt ved klubberne Club de Visionäre og Arena Club. Her er fantastisk hyggeligt, og der er ofte en dj, som spiller musik om aftenen.
Det koster 5 euro at komme ind. Herefter kan du købe både mad og drikkevarer og ligge i en liggestol ved vandet. Det er den perfekte kombination af storby og afslapning, du finder her. Jeg husker selv, da jeg var afsted forrige år, at der var over 30 grader varmt i Berlin, hvilket er fuldstændig ulideligt, så på dage som disse, er det guld værd at tage til Badeshiff
(NB DER KAN FOREKOMME KØ PÅ DISSE DAGE MED VENTETID I OP TIL 45 MINUTTER).
Adresse: Eichenstraße 4, 12435 Berlin, Tyskland
Åbningstid: Åben · 08–22
Telefon: +49 30 5332030