CPH:PIX – ’Brigsby Bear’

En nørdet film om en filmnørd tilegnet andre nørder

CPH:PIX byder på et hav af film, der ikke alle får et biografliv efter festivalen. Det er en skam, for programmet er spækfyldt med godter, så du skal skynde dig, at få dem set i de to uger, festivalen spænder sig over.

’Brigsby Bear’ er en hamrende charmerende og finurlig film om barndom, tillid og kreativitet. Hver dag i 25 år, har James (Kyle Mooney) trofast set børneprogrammet ’Brigsby Bear Adventures’, som han holdefast tror på, at enhver borger udenfor hans isoleret bunker, ser sammen med ham. Hans virkelighed bliver dog revet væk under ham, da politiet sparker døren ind, og anholder hans såkaldte forældre og hiver ham ud i den virkelige verden. Han opdager, at han som spæd blev kidnappet af et skørt barneløst par, der for at holde ham underholdt, selv producerede det yndlingsprogram, hele hans liv centrerede sig om.

Med ydmyg humor, og en farvepalet der spænder sig over i det Wes Andersonske, charmerer ’Saturday Night Live’s Dave McCary publikum med sin første spillefilm. James plantes i verdenen som en anden alien, med Brigsby-bluse, rodede krøller og en manglende forståelse for alt – lige fra hvordan man opfører sig overfor the ladies, til hvordan han taler, hence det faste udtryk »dope as shit« som han gentager efter sin nye ven Spencer (Jorge Lendeborg Jr.). Men på trods af hans akavet person bliver han aldrig samfundets outsider. Han integreres hurtigt med sin nye familie, sin søster og hendes venner, på naturlig vis, lidt som i Craig Gillespies ’Lars And The Real Girl’, hvor samfundet forsøger at få den sære Lars til at trives, ved ikke at pege på, at han bevæger sig ud over normen. For selvom alle ved, at James er sær, åbner de armene for ham.

Voksenbarnet trives dog ikke i de nye omgivelser, da han ikke forstår, hvor det nye bånd a Brigsby Bear bliver af, og mangler klart en afslutning på bjørnens utrolige eventyrer, hvor han kæmper mod den onde Suncatcher (som minder om en blanding mellem Méliès’ ’A Trip to the Moon’-måne og babymånen fra Teletubbies) sammen med The Twin Smile Sisters – James’ store kærlighed.

Han sætter sig for at lave en spillefilm som afslutning på serien. Og han bliver hurtigt venner med den lige så store filmnørd Spencer, som hurtigt falder pladask for det naive 80’er inspireret børneshow.

Intrigerne bliver aldrig larmende, og der er intet tidspunkt, hvor filmen mister sporet, hvor seeren keder sig eller hvor James bliver for sær. James’ liv bliver hurtigt et lige så spændende eventyr, som dem han er vokset op med, og Brigsby Bear bliver symbol på hvor svært det er at give slip på sin barndom. Den naive, barnlige verden, man håber at kunne leve i, resten af sit liv, men som på et og andet tidspunkt må få en afslutning.

Du kan nå at fange ’Brigsby Bear’ i Grand den 5. oktober klokken 19.00. Køb billetter HER