CPH:PIX – Robert Pattinson kæmper sig igennem New York badet i neonlys

CPH:PIX byder på et hav af film, der ikke alle får et biografliv efter festivalen. Det er en skam, for programmet er spækfyldt med godter, så du skal skynde dig at få dem set i de to uger, festivalen løber over.  Safdie-brødrenes tempofyldte thriller ‘Good Time’ går søndag aften kl 21:30 i Cinemateket.

FOTO: Pressefoto

Hvis man kender til Safdie-brødrenes stille og socialrealistiske gennembrud ’Heaven knows what’, hvor man følger en ung heroin-misbrugers få dage i et gråt og håbløst New York, vil man blive overrasket over, hvor tempofyldt og højspændt deres nyeste film ’Good time’ er. Men fortvivl ej, overraskelsen vil udelukkende være positiv.

Robert Pattinson spiller den intense Connie, der med sin evnesvage bror, Nick (Benny Safdie), nonverbalt røver en bank, iført mørkhudet masker og vejarbejdesjakker. De går stille ud af banken, med tasken fyld af kontanter, men da en farvepatron eksploderer og farver begge brødre pink, får politiet færten af dem.

Med et soundtrack produceret af Oneohtrix Point Never basker vi derudaf i et neonbelyst New York, og efter Nick bliver taget af politiet, bevæger Connie sig gennem et mørkt labyrintinferno for at skaffe de sidste 10.000 han mangler for at betale Nick ud af fængslet.

FOTO: Pressefoto

Pattinson er i selskab med ingen ringere end ’The hateful eight’s Jennifer Jason Leigh, der som manisk kæreste hysterisk vil rejse til varmere himmelstrøg. Mens han lystlyver sig til et lån, der aldrig bliver til noget skrider han fra det hele, da han hører, at hans bror er kommet på hospitalet. Og uden at afsløre et de mest smooth filmtvist, vender filmen sig i en retning derefter, som man aldrig havde forudset.

Pink, grønt, blåt og gult neonlys kæler over næsten enhver scene, som både giver en stilistisk ’Taxi Driver’/’Drive’-feeling, men giver også en følelse af, at politiet er lige i hælende med deres sirener. Med hjertet på overarbejde, sidder man som seer med en vekslende følelse af sympati og manglende på samme overfor vores hovedperson. Det er svært, når man ser en film, hvor man ikke kan heppe på den bærende karakter, og ’Good time’ sætter virkelig ens hovedrolleforståelse på spidsen. For selvom Connie er et gedigent røvhul, der banker uskyldige forlystelsesvagter, røver penge, maser sig ind hos en familie og manipulerer med den naive teenagerdatter, er hele hans liv dedikeret til at give sin bror en tilværelse væk fra psykiatriske anstalter.

FOTO: Pressefoto

Det er på tide, at Pattinson får slået sig løs fra teenager-vampyrens greb, og hans præstation er noget ud over det sædvanlige. Han er en af de primære årsager til, at filmen er en af de hidtil bedste, jeg har set. Kontrasten er eminent skåret; Connie er den der balancerer på kanten, han er gal på den og et djævelsk menneske. Imens er hans bror den rene, uskyldige, der følger med uden at have forståelse for, hvad han egentlig foretager sig, og hvilke konsekvenser det har.

’Good time’ er heldigvis en af de få film, der får lov at køre i landets biografer. Men hvis du ikke kan vente til midt-oktober, kan du som nævnt fange den i Cinemateket den 8. oktober klokken 21.30. Køb billetter HER