GUIDE: SÅDAN LAVER DU ET MINI TERRARIUM

Terrarier er som små drivhuse med høj luftfugtighed og har derfor også det perfekte klima for mange tropiske planter. De er dekorative og oven i købet nemme at holde, så længe man finder de rette planter.

Der findes tre typer af terrarier; de kan være lukkede, delvist lukkede eller helt åbne. Lukkede terrarier skaber deres eget miniature økosystem, som genbruger både vand og ilt. Kun et par gange om året skal der tilføres nyt vand. I denne guide viser jeg dig step-by-step, hvordan du laver dit eget lukkede mini terrarium.

Hvilke planter kan jeg bruge?

Første step er at finde de rigtige planter. Ikke alle planter kan lide den fugtighed, som terrarier giver. Kaktusser trives for eksempel rigtig dårligt i lukkede terrarier, da de har det bedst i et tørt miljø. Hvorimod tropiske og subtropiske planter er ideelle, da de elsker høj luftfugtighed. Planter der af natur er små og langsomt voksende, fungere også bedre end store og hurtigvoksende.

Husk altid at vælge planter, som har de samme behov. Sæt derfor ikke sukkulenter sammen med bregner. Hvis du er i tvivl, er det altid en god idé at forhøre dig hos din lokale plantepusher, om hvilke planter der vil trives i lukkede terrarier.

Jeg har valgt at bruge udløbere fra en væddeløber (Chlorophytum comosum), fløjlsplante (Gynura aurantiaca) og Rødåre (Fittonia verchaffeltii). De to sidstnævnte planter er købt hos Dimseriet på Stefansgade i København N, som i øvrigt har en del tropiske planter i mini versioner.

Hvilken beholder kan jeg bruge?

Det er kun din fantasi, der sætter grænser. Det eneste krav er, at de er rene, vandtætte, og at lys kan trænge igennem dem. En tur i din lokale genbrugsbutik vil give dig masser af muligheder. Men husk at beholdere med små lukninger er sværere at beplante end beholdere med store åbninger. For at lave et lukket terrarium, skal beholderen kunne forsegles eller have et låg.

Terrarium-lag step-by-step

Step 1: Småsten

Da terrarier ikke har hul i bunden, kan overskydende vand ikke løbe fra. Derfor lægges et lag småsten på ml. 3-7 cm i bunden som dræn. Småsten kan købes hos de fleste planteforhandlere eller hos akvariebutikker.

Step 2: Aktivt kul

Næste lag består af 1,5 cm aktivt kul, som filtrerer lluften og vandet, og holder terrariet rent. Aktivt kul kan købes hos alle akvariebutikker.

Step 3: Mos

Dernæst lægges et lag mos, som skal til for at forhindre jorden i at trænge ned i drænlaget.

Step 4: Pottemuld

25 % af terrariet skal fyldes med pottemuld, og yderligere 25 % skal være fyldt med drænmateriale. Pottemuld kan købes hos alle planteforhandlere og som regel i supermarkeder i forårssæsonen. Jeg har brugt pottemuld blandet med grus, da det gør jorden mere luftig.

Step 5: Planter

Til sidst beplanter du dit terrarium. Sørg for, at dine planter er fri for skadedyr og fjern eventuelle gule eller visne blade. Trim planterne til den rigtige størrelse, hvis det er nødvendigt for, at de kan være i beholderen.

Hvordan skal jeg passe mit terrarium?

Vanding

Efter du har beplantet dit terrarium, skal du douche planterne og jorden med en forstøver. Hvis åbningen er for lille, kan du tilføre vand med en teske. Vandet må ikke kunne ses i drænlaget, så du behøver ikke mere end et par douches. Det er meget vigtigt du ikke overvander, ellers vil rødderne rådne.

Hvordan ved jeg, om jeg har givet den rette mængde vand?

Hvis der er lidt kondensvand på glasset, dagen efter du har vandet, så har du givet den rette mængde vand. Hvis glasset er helt dugget til af kondens, har du muligvis overvandet.

Et lukket terrarium skal ikke have tilført vand mere end et par gange om året. Vand kun, når der ikke længere er kondensvand på glasset, eller hvis planterne er visne.

Hvis du har været så uheldig at komme til at overvande, skal du tage låget af eller åbne forseglingen, for at øge luftcirkulationen.

Gødning

Det er ikke nødvendigt at gøde dit terrarium, medmindre planterne viser mangel på næring, og du kan se at det ikke er mangel på vand, der er problemet. Gule blade er oftest tegn på næringsmangel.

Lys

Terrarier har det bedst i indirekte lys. Placer ikke terrariet i direkte sollys, da den forøget temperatur vil overophede planter, for til sidst at slå dem ihjel. Husk altid at bruge planter med samme behov for lys.

Trimning

De fleste planter i terrarier vil før eller siden have brug for at blive trimmet eller fjernes. Enten fordi de vokser sig for store, eller fordi de dør. Tjek op på de enkelte plantearter, hvordan det gøres, før du trimmer dem. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at starte helt forfra, hvis de hverken kan trimmes eller tages ud uden at ødelægge al indholdet i terrariet.

Følg med på @thelittlebotanist og @plantehotelletdk og få masser af inspiration til hvordan du indretter dit hjem med planter.


Foto af Amalie Olofsson