HIDS DIG OP

Nu må det være nok!

Det her er en brandtale! Det er på tide, at vi kommer op af velour-sofaen, stiller vores soya-latte fra os, griber høtyven og sætter foden i jorden. Nu må det stoppe.

SKAT har pisset 12,3 milliarder væk.

12.300.000.000 danske kroner. Det er rigtig mange penge. Det er så mange penge, at det er de færreste af os der kan relatere til det. Det er så mange penge, at vi ikke kan forstå det. Her er hvad vi kunne have fået for 12,3 milliarder:


(Beklager den lange liste, men dette er hvad vi kunne have fået)

 

 • For en milliard kunne vi have uddannet 50 gange flere betjente, end i den sidste finanslovsaftale.
 • For en milliard kunne vi styrke dyrevelfærden
  100 gange så meget, som i den sidste finanslovsaftale
 • For en milliard kunne vi tilføre 100 gange så mange penge til styrkelsen af barselsregler for selvstændige som i den seneste finanslovsaftale.
 • For en milliard kunne vi give torskefiskere i Østersøen 41 gange så meget i kompensation for mindre fiskekvoter som i den seneste finansaftale.
 • For en milliard kunne vi bruge 37 gange så mange penge på at tilskynde indvandrere til at rejse hjem som i den seneste finanslovsaftale.
 • For en milliard kunne vi sætte prisen for at sejle til Danmarks øer 37 gange mere ned, end i den sidste finansaftale.
 • For en milliard kunne vi øge beløbet til indsatsen mod ungdomskriminalitet 14 gange mere end i den sidste finansaftale.
 • For en milliard kunne vi styrke dansk kulturarv 10 gange så meget, som i den seneste finansaftale.
 • For en milliard kunne vi lave otte forbedringer af jernbanen, svarende til den man har aftalt at lave mellem Hobro og Aalborg i den seneste finansaftale.
 • For en milliard kunne vi seksdoble indsatsen for at skabe bedre daginstitutioner i forhold til den seneste finansaftale.
 • For en milliard kunne vi mere end fordoble tilskuddet til bedre ældremad i forhold til planen i den seneste finansaftale.
 • For en milliard kunne vi næsten fordoble den udvidelse af motorvejen mellem Aarhus og Skanderborg, som aftalt i den seneste finansaftale.
 
= 12 milliarder

 

Når jeg læser den lange liste, så bliver jeg en smule bitter. Og indebrændt. Og det burde du også blive! Ikke nok med at det er mange penge, så er det vores penge. Penge som bare er væk, ingen ved hvor eller hvordan. Men væk er de.

Endnu mere aggressiv bliver jeg, når den ene politiker efter den anden siger noget i stil med;

”Man kan jo ikke sige, at fordi vi har mistet 12,3 milliarder, ville vi have haft 2 supersygehuse. Sådan hænger det jo ikke sammen.”

 

Gider du ikke stoppe? Det kan da godt være at vi ikke havde haft to nye supersygehuse, men vi havde haft 12,3 milliarder mere i sparegrisen der kunne bruges, på alt muligt andet!

Og så synes jeg det er så pinligt, at vi har politikere der mest af alt opfører sig som om det er en børnehave. ”Det var ikke mig!” ”Det var heller ikke mig!” ”Vi skal ikke undersøge det, det er for dyrt.”

Der er ikke nogen der kan finde ud af at tage et ansvar. Er man gammel og vigtig nok til at have en titel som finansminister, skatteminister eller bare politiker, så man fandeme også være voksen nok til at tage skraldet. Jeg synes det er decideret pinligt at vi virkelig har skulle diskutere om hvorvidt der skulle nedsættes en kommission, til at undersøge de manglende milliarder. Der er forsvundet 12,3 milliarder – selvfølgelig skal det undersøges! ”Det er dyrt.” Ja okay, men det koster nok ikke 12,3 milliarder.

 

Jeg er ikke ekspert i hverken økonomi, skat eller politik. Jeg bliver bare harm, når mine hårdt tjente penge bliver pisset ud i afløbet, og direkte ned til en eller anden græsk ø med en eller anden latterlig rigmand der var klogere end det danske skattesystem. Vi må som danskere, tage os lidt sammen.

En DR journalist, Johannes Langkilde, flytter sig selv og hele sin familie til USA, for at være korrespondent for DR. Altså, han skal tjene DR og dermed det danske folk, og oplyse os om hvad der sker derovre. Hele hans liv har han rykket, plus en hest. Det har kostet 65.000 kroner.
Det flipper vi helt ud over. ”Hvad fanden bilder DR sig ind? Licenskronerne er vores penge!” Vi hidser os op, skriver læserbreve og klagebreve og er meget forarget. Men helt ærligt… 65.000 KR? Det er pebernødder. Men vi kan forholde os til 65.000 KR, Derfor hidser vi os op. 12,3 milliarder er der jo ikke nogen der kan forholde sig til. Så derfor gør vi ikke noget.
Det bliver højst til ”Det var noget møg.”

 

HVOR er oprøret? HVOR er demonstrationerne? HVORNÅR har vi fået nok?

Vi skal stille krav til vores politikere, vores retssystem og vores skattesystem. Det er ikke godt nok, at så mange penge er væk. Det er ikke godt nok, at de bare har givet op på at skaffe dem tilbage. Det er ikke godt nok, at der ikke er nogen der tør tage ansvar. Det er ikke godt nok, at vi skal diskutere i så lang tid, om hvorvidt det skal undersøges til bunds. Det er ikke godt nok, at man bare trækker på skuldrene og siger ”nå.”

Nu har jeg brokket mig igennem syv afsnit. Hvad kan vi så gøre ved det? Det er ikke os der sidder på pengekassen, det er ikke os der træffer beslutningerne. To ting kan vi gøre:

 

 1. Stemme på nogen ordentlige politikere
 2. Forholde os kritisk til vores skattesystem, og brokke os når det ikke er i orden.

 

Så kære Danmark, nu er det altså nok. Hids dig op! Du har god grund til det!

 


(Kilde: Aftale om finansloven for 2017 indgået mellem Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti/DR.dk)