KAN IKKE GÅ I BYEN, MEN DAMERNE ER VILDE MED DEM

David Beckham har tatoveringer på halsen og Wiz Khalifa i ansigtet. Sømandskongen Frederik d. 9. havde selv tatoveringer, da han i 1966 underskrev loven, der forbød at tatovere på hænder, hals og hoved. Nichlas Del Valle Hauge har oplevet de positive og negative side af de synlige tatoveringer.

 

Nichlas virker ikke til at bemærke de skjulte blikke, folk sender ham på Strøget i Aarhus.

Helt op til hagespidsen er halsen dækket af tatoveringer. Han er vant til, at folk ikke sætter sig ved siden af ham i bussen, og på barer og natklubber er han ikke velkommen.

 

”Hvis jeg skal være mig selv bedst muligt, så kan jeg ikke gå op i hvad andre tænker om mig”

siger han, mens han trækker et grønt elektrisk løbehjul med sig.

 

Nichlas drømmer om at leve som model. Han besluttede først at få lavet de synlige tatoveringer, da han fik kontrakt med et modelbureau, der så det som en fordel. Nichlas er nu en af de få unge modeller med synlige tatoveringer.

 

”Tøjforretninger som Han Kjøbenhavn vil gerne have tussede sælgere. Der er også restauranter, der meget gerne vil have tjenere, der skiller sig ud”

 

I Danmark er omkring 600.000 tatoveret. Det svarer til 13 % af befolkningen. Flere unge vælger at få synlige tatoveringer, og i servicebranchen er det ikke længere et problem. Nichlas ved, at han sagtens kan få et job, selvom han er synligt tatoveret.

 

Medina-hjerte

Nichlas går hjemmevant rundt i de åbne lokaler i Galleri Grisk. Han hilser på grafikere, tøjdesignere og fotografer, der arbejder i det kreative kollektiv. På gulvet ligger siderne fra et magasin, der snart skal i trykken, og hvor Nichlas har været model for et tøjmærke. Fra hjørnet sitrer en metallisk lyd, som cikaderne i syden.

Tatovør Andreas Grandt er i gang med at farvelægge Frederik Schilling fra Aarhus Håndboldklub.

Andreas fortæller, at det er meget forskelligt, hvem der vil have tatoveringer på synlige steder.

Oftest er det pigerne, der gerne vil have lavet et lille Medina-hjerte på fingrene eller en Rihanna-diamant på halsen. De har set, at de kendte har dem, og vil gerne efterligne det.

Ellers er det de hårde gutter, som vil have lavet synlige tatoveringer. Han mener dog, at stemningen har ændret sig, fordi tatoveringer er blevet så udbredt.

 

”Da jeg startede var det noia når man skulle ind i en tattoo-shop, men nu er det næsten som hos en damefrisør”

 

Byen og bejlerne

Barer og natklubber er lukket land for Nichlas. Dørmændene tror, han er banderelateret og beder ham om at tage handsker på. Han var alligevel også træt af de mange fulde mennesker, der ville røre tatoveringerne. Så han er stoppet med at gå ud.

”Tatoveringerne betyder, at jeg ikke kan tage i byen, men damerne er vilde med dem,” siger han.

Heldigvis har Nichlas ikke problem med at få kvindelig opmærksomhed. På Instagram skriver bejlere fra hele verden og inviterer ham på besøg.

 

”Jeg kan tage til Holland, Sverige og Schweiz, uden at bekymre mig om hotel,” siger han.

Den store interesse kom efter han deltog i TV2s video ”Alt det vi deler”, hvor forskellige grupper af mennesker bryder med fordommene og går sammen om ting, de har tilfælles. Nichlas var en del af de ”hårde typer”, og han oplever tit, at folk reagerer på hans udseende.

”I svømmehallen begyndte to små drenge at græde, fordi de blev så skræmte af min rygtatovering”

 

 

Grænsen går ved ansigtet

Jon Nordstrøm, der er fotograf og forfatter til flere bøger om tatoveringer, mener, at der er en hårfin grænse for, hvornår synlige tatoveringer ændrer karakter.


”Der er mange unge, der får lavet tatoveringer på hænder og halsen, men så snart det kommer op i ansigtet, signalerer det noget mere hardcore”

 

Jon Nordstrøm er selv fyldt godt ud med tatoveringer, men han er glad for at kunne trække i et lækkert jakkesæt og gemme tatoveringerne væk. Han kender flere, der har ansigtstatoveringer, men han tror ikke, at det bliver udbredt.

 

”Synlige tatoveringer mister mystikken, fordi det ikke er noget, du kan gemme og have for dig selv,” siger han.

Han peger på, at synlige tatoveringer stadig er forbeholdt en meget lille gruppe, men at det er blevet mere udbredt i de kreative miljøer, fordi det udstråler, at man på linje med kriminelle, ikke har valgt den traditionelle vej på arbejdsmarkedet.     

 

Konsekvenser

Nichlas har ikke tænkt sig at få lavet noget i ansigtet. Han er glad for ansigtet, som det ser ud. Han synes, at det ville være uansvarligt, hvis ikke han kunne få arbejde på grund af det.

Man skal overveje det meget grundigt, før man får lavet synlige tatoveringer, for det har haft stor betydning for mit liv,” siger han.

 

Nichlas’ far sagde, at hvis han blev synligt tatoveret, ville han ikke tale til ham. Da han fik lavet en løve på halsen, ville to af hans gamle venner ikke længere se ham. De kunne ikke acceptere det. Hans far har fundet ud af, at Nichlas ikke har gjort det værre for sig selv, og de har stadig kontakt.

Nichlas var 17 da han fik sin første tatovering. Det er den eneste, han fortryder. Nu er han 21, og der er snart ikke mere hudfarve fri på kroppen. Når han holder hænderne sammen, står der FUCKABLE på knoerne.

 


VOXPOP!

Hvad synes du om, at unge får lavet tatoveringer på hænder, hals og hovedet?

Mads Højgaard
24 år, Servicearbejder.

”Jeg har selv tatoveringer, men jeg synes, det sender nogle forkerte signaler, når man har dem op ad halsen og på fingrene. Men omvendt er det også blevet mere normalt, så det går meget an på typen.

 

Martin Jensen
39 år, Afdelingschef

Det er en dårlig ide, fordi det generer andre. Det viser, at man ikke har gjort sig nogle tanker om fremtiden. Politiske holdninger skilter man heller ikke med uden på tøjet.

 

Nina Stremlow
20 år, Studerende fra Tyskland.

Jeg kan ikke lide det i ansigtet, men jeg kan faktisk godt lide det på hænderne. Det handler om attitude, og viser man ikke arbejder i en bank. Man har en anderledes livsstil og tør stå ved det.

 

Inger Nielsen
70 år, Pensionist

De unge mennesker skal ikke ødelægge deres flotte kroppe med sådan noget. De er kønne nok som de er. Der er ingen grund til, at de skal have tegninger over det hele.