KONGE AF VERDEN, HVIS BARE FOR ET ØJEBLIK

Et studie i Valby og en mand der gerne vil have en fest. MAAN har med sin første EP, Safirblå Nætter, stukket næsen frem på den københavnske musikscene. Fest, damer og det at have det på, er bare nogle af de ting, som MAAN skriver om i sine tekster. Det kan jo lyde meget godt, men hvad for en person til at bruge tid på musik, i en verden, hvor alle kan dele og promovere sig selv? Hvad driver værket gennem søen af information og selvrealisering? Jeg har taget en snak med Peter om netop dette.

Det er onsdag, og jeg har aftalt at mødes med MAAN i hans studie ved Toftegaards plads. Jeg følges hen over pladsen med vores fotograf Emil, og jeg spotter MAAN, eller Peter, ovre på den anden side af gaden. Han ser glad og smilende ud, og det skal da også vise sig, at det er han. Vi giver hinanden hånden og går over mod studiet, som han viser os rundt i. Umiddelbart er der ikke noget odiøst over selve studiet, da det vistnok er et kommuneprojekt, og de er jo ikke kendt for at svinge om sig med extravaganza. Men det har alt hvad det skal bruge; Lydtæt rum, højtalere, en computer og sågar også et trommesæt. Vi står og snakker lidt om trommesættet, og Emil spørger for sjov, om vi ikke kender en ”hjernedød trommeslager”. Og straks siger MAAN ”Jo da, jeg er en hjernedød trommeslager, hvorefter han viser sine skills på slagbrættet. Vi griner lidt i fællesskab og går så ud og ryger en smøg, inden vi går i gang med showet.

 

Fotografi af Emil Hougaard


Forinden interviewet har jeg gjort mig lidt research, om man vil. Jeg har siddet og hørt hans musik igennem for at forstå, hvilken person, eller kunstner, som jeg skal snakke med. Jeg kender godt nok Peter på et personligt plan, men det er jo ikke sikkert at artisten og personen altid er den helt samme. I hans musik er temaet ofte omhandlende én ting – fest, farver og glæde. Min indtryk af musikken var måske, at den lyrisk, ikke var så innovativ igen, da den nemlig omhandler emner som fest, stoffer og damer. Men det skulle senere vise sig, at der lå en helt anden grund bag det, og at jeg fik ændret mit syn på dét at skrive musik om disse emner.

Fotografen og herren i spotlyset skodder deres smøger og vi sætter os, inde ved computeren. Væggene er selvfølgelig sorte, stolene er støvet, og der er tomme Vostock vodka-flasker på bordene. Ganske enkelt et ægte nymodens musikstudie.    

 

Vi begynder stille og roligt og snakke lidt, og jeg spørger lidt ind til hans baggrund. Han fortæller mig, at han i sine tidlige dage spenderede sin tid på Frederiksberg og Valbys gader.

Fotografi af Emil Hougaard

 

Hvornår begyndte du at interessere dig for musik og for at lave musik?

”Det startede for lang tid siden, hvor jeg begyndte at høre rapmusik. Jeg synes det var sjovt at begynde at skrive nogle tekster. Det har nok været da jeg gik i efterskole. Jeg fandt nogle beats på nettet, som jeg skrev nogle vers til, men det blev aldrig rigtig til noget. Så havde jeg en kammerat der introducerede mig for Ju og Benz (?). De producerer beats og jeg havde nogle tekster […] så det er dem jeg laver musik med nu. ”

 

MAAN fortæller mig, at hans lid for hiphop musik allerede startede da han gik til breakdance som lille. Dans og musik går jo altid hånd i hånd. Og det skal da også senere vise sig, at MAANs interesse for dans stadig eksistere, men bare i et andet format.

Hvad fik dig til at starte med at skrive tekster? Var der noget bestemt du fik ud af det, eller får ud af det på nuværende tidspunkt?

”Da jeg startede tror jeg bare jeg synes det var lidt sejt. Men jeg vidste ikke rigtig hvad jeg skulle skrive om. Man kan jo ikke altid rappe om det samme som man hører i 50 cents tekster. Hvis jeg hørte dansk rap, så var det altid sådan noget surt noget. Vrede tekster. Jeg prøvede lidt med den slags tekster, men jeg havde egentlig ikke noget at være vred over. Det er blevet lidt mere posititvt siden da.”

Synes du at positive tekster er bedre, for dig?

”Ja klart, det handler om et eller andet man kan give lidt liv til. Når vi har været her ude i studiet har det tit været i selskab med masser mennesker, og vi har ofte festet imens vi har lavet musik og så har man lavet nogle numre om at feste. ”

Fotografi af Emil Hougaard
Nu hvor du så laver musik, kommer der så nogle gode ting ud af det?

”Det er fedt at lave et eller andet man selv har et hundrede procent råderum over. Og det er vel derfor at folk laver kreative ting. Et eller andet, hvor der ikke er nogen der bestemmer at du skal gøre det sådan her eller sådan der. Når man har været i skole eller på arbejde, så er der altid nogen der siger hvordan og hvad man skal gøre. Med musik har jeg mere frie hænder. Det er fucking nice.”

Især den her del kan jeg selv nikke rigtig genkendende til. Dét at have frie tøjler til at gøre hvad man vil. Dét, at frit kunne stole på sig selv, og gøre det, man selv synes er godt. Netop dét, tror jeg er et nøgleelement i mange artisters motivation, eller passion, om man vil. Ikke at blive bedømt ud fra arbitrære skalaer, som gamle mennesker har kreeret ud fra gamle traditioner og ideer, som var allermest relevante da de selv var unge. Måske er det det, at man ikke skal svare til nogen. Om det er en nuanceret form for rebelskhed, eller en fugl der først rigtigt mærker, hvordan det er at have vinger, kan jeg ikke gøre mig klog på. Jeg ved bare, at jeg er enig.

 

”Hvis det så samtidig går godt med det, og man får noget positiv respons på det, og man måske kan komme ud og spille nogle jobs og dele den der vibe med nogle mennesker, det er mega fedt. Det er klart det, der er en del af motivationen. Hvis vi kan fremkalde den samme følelse som vi har selv har haft.” fortæller MAAN mig.

Hvad er historien bag navnet MAAN?

”en af mine gode venner havde et trip med altid at finde på underlige kælenavne til folk. Først så blev jeg kaldt pete og så peteman, og så til sidst så blev det bare til MAAN. ”

I dine tekster er sådan noget som fest, stoffer og druk et gennemgående emne. Kan du prøve at give et par ord på, hvorfor det har så stor en rolle i din musik?

Jeg tror lidt, at jeg skriver om ting jeg omgiver mig med. Det er jo ikke alt jeg siger, der er 1 til 1 med mig som person. Det handler igen om noget med en stemning. Det er en speciel stemning man får. Altså, jeg ved ikke helt… Det er grineren at feste! Beatsne lægger også op til det. Det er jo også et generelt tema i især rapmusik.”

Vil du så beskrive din musik som festmusik?

”Ja, og dog. Det er et lidt mere udvidet univers. Det er mere et sjovt univers, hvor man kan få lov at lave en karakter og skabe noget. Et sted hvor man ikke behøver at så højtidelig”

Så i virkeligheden handler det jo ikke om, at blære sig eller spille smart, som man så tit kender især rappere for. Nej, det handler egentlig om at indhylle lytteren i en stemning, som MAAN selv har følt. Det er en kommunikationsform der nærmest er over det verbale. Ja, man bruger jo ord til at kommunikere, men det er ikke det, der bliver sagt, som er det vigtige. Det er det, der bliver følt.

 

“Man planlægger jo ikke rigtig, hvad man skriver. Det kommer ud fra en stemning man er i.”


Her er det at jeg, som person, for første gang bliver overbevist om, at man sagtens kan lave musik, der ikke nødvendigvis skal cirkulere omkring lyrikken. Jeg har selv haft en flæng for at altid skal lyde helt overdrevet, og lixtallet skal helst være så højt som muligt. Det er én måde at gøre det på. Men MAAN har vist mig, at man sagtens kan gøre det på andre måder. Man kan sagtens lave musik, som spreder god stemning, god energi og glade dage.  Hiphop behøver ikke handle om at være kriminel, eller have den hårdeste barndom. Det kan sagtens være sjovt at lave rap, uden det bliver useriøst.

Fotografi af Emil Hougaard
Hvad er motivationen for at holde det kørende og lave mere?

At jeg synes det er sjovt, det er klart det der er hoved motivationen. Den der følelse, når man har indspillet et nummer, og man bare synes det lyder fucking på. Man bliver glad af at lave det. Og at andre bliver i godt humør”

 

Hvornår kan vi så forvente at se mere fra MAAN?

[…] Vi har nogle numre liggende som vi lige skal finde ud af, hvordan kommer ud. Jeg regner med at det bliver noget med en ny single som gerne skulle komme inden for kort tid efter vores nye musikvideo.

 

Hvis jeg skulle tage noget med fra mit møde med MAAN, så er det, at man skal fokusere på at blive glad og nyde livet, uanset hvor kliché det så lyder. Smil og verden smiler til dig. Find hvad der gør dig glad og gør det til din levevej. Ligesom MAAN har gjort. Lade være med at tage alting så seriøst. Fest og farver gør næsten alle glade. Selvfølgelig kan det da diskuteres, hvad der gør én selv glad, det kan vel diskuteres,men når det så er sagt, så tror jeg, at MAAN har det grineren.  


Har du ikke hørt MAAN endnu, eller har du lyst til at fordybe dig i festlighederne igen, så tjek ham ud på diverse streamingtjenester. Jeg kan i hvert fald varmt anbefale det til før, under og efter festen. Evt. så tjek deres nyeste video ud til sangen ”Ingen Stress” som er brandvarm og helt ny.