MINI-GUIDE TIL AMSTERDAM

Jeg har netop besøgt Amsterdam for første gang. Det er helt sikkert ikke sidste gang. En utrolig charmerende by, som rummer alt det, alle københavnere elsker allermest ved København.

Hollænderne er venlige, hjælpsomme og virkelig sjove. Jeg kan kun på det varmeste anbefale at besøge byen. Her er en lille mini-guide til hvad du bør spise, når du besøger byen.

 


 

THE BUTCHER

Albert Cuypstraat 129, Amsterdam

Hvis du elsker burger (og hvem gør ikke det), så skal du besøge The Butcher. Du får serveret burgere, som bliver lavet lige foran næsen på dig (der er en lille glasrude så du ikke får meat-juice på dig). Udvalget er begrænset, men der er alt, hvad du har brug for.

Jeg fik en trøffel-burger, og der var ikke sparet på noget! Jeg er temmelig sikker på, at man enten elsker eller hader trøffel – men til alle jer trøffel-elskere, så er der her noget, der virkelig smager, som det skal. Burgeren var mildt sagt stoppet med den sjove sorte svamp, godt kød, masser af frisk salat og hollandsk ost når det er bedst.

Inde bagved har de en hemmelig cocktailbar, som vist skulle ligge på en top-10-liste over de bedste hemmelige barer i verden. Vi kunne desværre ikke komme ind, da man åbenbart skal skrive en mail flere måneder på forhånd, have en adgangskode, aflevere sin ene nyre og jeg ved ikke hvad. Men vi så flere mennesker, der kom igennem den lille burgerbar i farligt fint tøj, og som ikke kom ud igen… Så planlægger du en tur til Amsterdam, så undersøg den hemmelige bar på forhånd!


 

ENVY

Jeg havde på forhånd reserveret bord på denne restaurant, og det blev vi ikke kede af. Når du først er kommet igennem strøg-helvedet, ligger der i en lille sidegade, lige ud til en af kanalerne, denne lille fine restaurant. Personalet var venligt og menuen simpel. Du kan enten spise à la carte eller vælge deres 4, 6 eller 8 retters menu, som kokken sammensætter for dig. Vi gik med 6 retter og dertilhørende vinmenu.

 

Vi fik serveret både østers, muslinger, tatar, torsk, oksekød, et virvar af grøntsager, asiatiske dressinger og saucer jeg aldrig har smagt før. Vinmenuen var perfekt sat sammen til retterne, vi fik. Flere af vinene smagte i sig selv ikke helt vildt godt, men i kombination med retten, der blev serveret, gik det hele op i en højere enhed – og det er jo i virkeligheden dét, en god madoplevelse handler om.


Jeg kan varmt anbefale et besøg hos ENVY. Det er fabelagtigt mad til en virkelig god pris. Efter 6 retter med vinmenu, kaffe og cocktails gik vi derfra med en regning på omkring 1600 kroner for to personer – og så er det endda en Michelin-restaurant. Det kan man ikke andet end synes er i orden.


 

SPAGHETTERIA WEST

Jan Hanzenstraat 32, Amsterdam

Jeg craver regulært pasta. Det behøver ikke være noget vildt, stort eller fancy – bare rigtig god pasta. Vi tog til Spaghetteria som ligger en smule udenfor centrum, hvor der er rigtig hyggeligt.

Vi sad udenfor, da de har været så smarte at indrette med lange borde-bænke-sæt med en tilhørende varmlampe over hvert bord. På hvert bord er placeret seks forskellige olier og eddiker. Du bliver serviceret af kokkene selv, så der er rig mulighed for at stille spørgsmål til de forskellige retter.

Når det kommer til pasta, synes jeg ikke, det skal gøres kompliceret. Det er det smukke ved pasta. Hvis det bliver gjort rigtigt, kan du med minimalt antal ingredienser lave en fantastisk ret. Jeg fik pasta med tomatsauce, chili, hvidløg, parmesan og persille. Det var perfekt. Varm, frisk pasta i en krydret tomatsauce, toppet med parmesan der gjorde det, som ost skal på pasta. Til maden fik vi serveret et glas rødvin, som kokken valgte til os. Det hele var præcis, som det skulle være, og inden længe stod der også mennesker i kø på gaden for at komme til. Så kom gerne omkring klokken 18, før det virkelig tager til.

Amsterdam som spise-by er fantastisk at gå på opdagelse i. Bevæg dig væk fra centrum, så finder du perlerne. Brug også endelig de lokale til anbefalinger – hollænderne har god smag i mad, så der er ikke nogen grund til ikke at bruge deres råd. Tag på opdagelse i China Town, ved de mange kanaler, og i Oost – her skal du nok blive både mæt og glad.