Tag på storbyferie til verdens bedste by

Glem alt om New York, Singapore og Bangkok, når du skal planlægge din næste storbyferie udenfor Europas grænser. Henled i stedet din opmærksomhed på byen, der har det hele − Melbourne.

 

I 2017 blev den australske storby Melbourne kåret for syvende år i træk som verdens bedste by at bo i af magasinet The Economist. Og det er ikke uden grund, at netop Melbourne ligger i toppen af listen over verdens bedste byer. Med en blanding af rustik, europæisk arkitektur, nybyggeri med glitrende glasfacader, et hav af gourmet − og street food restauranter samt en god portion kultur, sport, natur og storbysjæl beriger Melbourne sine besøgende med noget for enhver smag.

Det er − så at sige − svært at gå galt i byen i Melbourne. Hvad enten du er en kultur connaisseur, der trænger til at få et intellektuelt input, en foodie, der længes efter at savle over Instagram-venlige lækkerier eller måske en sportsjunkie, der higer efter sit næste boldfix, bør du besøge storbyen Down Under.

På Federation Square i hjertet af Melbourne ligger ét af byens mærkværdige museer, ACMI.

 

Kultur er Melbournes varemærke

Det er svært at komme udenom, at Melbourne er en af verdens helt store kulturbyer. I mange år har Melbourne haft ry for at være Sydneys lillebror, men når det kommer til kulturattraktioner, må storebror se sig slået af den yngste.

Streetart pryder bybilledet i Melbourne, hvor end øjet ser. Det mest kendte streetart-område i byen er uden tøven Hosier Lane, der er en smal gade, som er fuldstændigt tildækket af kunstværker. Hosier Lane er et sted, man bør besøge flere gange i løbet af sin ferie i byen, da ny kunst opstår hvert øjeblik. Det er ikke usandsynligt, at du møder en hætteklædt graffitikunstner i færd med at udfolde sig artistisk, når du besøger netop dét område af Melbourne. Når du alligevel er på disse kanter, bør du ikke snyde dig selv for at tage et smut forbi caféen Good 2 Go, der byder på verdensklasse kaffe. Selvom Hosier Lane uden undtagelse er et must see i Melbourne, er det væsentligt at nævne, at der er mange andre steder i byen, hvor facader med streetart kan nydes. Går du eksempelvis en tur i byens hipster-bydel, Fitzroy, skal du ikke lede længe, før du støder på bemærkelsesværdig facadekunst. Derudover er Fitzroy også spækket med specielle butikker, der sælger alt fra mode til indretning udarbejdet af lokale kunstnere.

Melbournes velkendte facadekunst kan nydes mange forskellige steder i byen, eks. i bydelen Fitzroy.

Melbourne er også at betragte som et mekka for museumselskere med mere end 40 museer i byen. De mange museer huser udstillinger om kunst, historie, sport, transport, medier og meget mere. Ét af de mest medrivende museer med adresse i Melbourne er Australian Centre for The Moving Image (ACMI). ACMI er placeret i hjertet af Melbourne på Federation Square, og alene museets facade er i sig selv et besøg værd. Begiver du dig ind ad dørene under det store ACMI-skilt, vil du blive mødt af udstillingsstykker, der har alt med film, medier og teknologi at gøre. Deres udstillinger er spækket med interaktive elementer, der får legebarnet frem i store som små museumsbesøgende. Med særudstillinger om store kunstnere i filmen og musikkens verden, forstår ACMI at bryde med de traditionelle museer.  Det er ikke forkert at sige, at ACMI både er for klassiske museumselskere samt de mindre erfarne museumsbesøgende i alle aldre.

Én af de mange hætteklædte graffitikunstnere på Hosier Lane.

 

Melbournes madscene fortjener stående applaus

Melbournes indbyggere er sammensat af personer med internationale aner, hvilket tydeligt har smittet positivt af på madkulturen i byen. I Melbournes madmanege findes fusionskøkkener, der aldrig er set før. Om du ønsker en blanding af europæisk og asiatisk mad, eller om du foretrækker en blanding af det sydamerikanske og det australske køkken, så har Melbourne det.

Er du mest til asiatisk mad, der får selv den mest garvede Thailandsturist til at falde bagover, bør du tage et smut forbi Victoria Street i bydelen Abbotsford, der er pakket med asiatiske caféer og restauranter, så langt øjet kan se. Prøv eksempelvis en omgang delikat Gang Panang på den thailandske restaurant Thaiger Rabbit eller byens bedste Pho-suppe på den vietnamesiske restaurant I Love Pho.

Det tidligere nonnekloster Abbotsford Convent er et must see, når du besøger Melbourne.

Bliver du mere draget af caféretter med et tvist, der er en Michelin-stjerne værdig, bør du i stedet begive dig til Brunswick Street i Fitzroy. Hvad enten du er kødæder, veganer eller allergiker, så kan du finde en café her, der får mundvandet til at løbe. The Vegie Bar serverer vegetarisk og plantebaseret mad, der får selv den mest hårdkogte bacon-spiser til at kaste håndklædet i ringen. Begiv dig eksempelvis ud i én af deres gourmet pizzaer. Slut dit madorgie af med en vegansk is fra Boys & Girls, der ligger lige inde ved siden af.

Er du typen, der ønsker lidt af det hele i sammenspil med et godt glas vin eller en velsmagende cocktail, skal du i stedet besøge Naked for Satan. Hér serverer de pintxos (udtales pinchos), der minder mere eller mindre om tapas. Uden at overdrive består deres småretter af alt, hvad hjertet begærer, og så er de ovenikøbet til at betale. Nyd et glas lokalt vin til din fingermad, og kulminér din aften med en cocktail på deres rooftop bar med en formidabel udsigt over Melbourne.  

Brunswick Street i bydelen Fitzroy er spækket med gode spisesteder.

 

Store sportsbegivenheder har hjemmebane i Melbourne

Melbourne er uden sammenligning den by i Australien, der er vært ved flest store nationale − og internationale sportsbegivenheder. I staten Victoria, hvor Melbourne har hjemme, er de så tossede med sport, at de har flere sports-helligdage i løbet af året. De har blandt andet fri fredagen før, der spilles finale i den bedste nationale liga for australsk Fodbold (AFL Grand Final).

Selv hvis du ikke er sportsinteresseret, er det en nødvendighed at tage et smut forbi Yarra Park og Melbourne Park, hvor alle de helt store sportsarenaer i Melbourne ligger. Hér kan du blandt andet se Rod Laver Arena, hvor der i starten af året blev spillet den internationale tennisturnering Australian Open. Blot nogle få minutter derfra ligger den majestætiske sportsarena Melbourne Cricket Ground med plads til 100.000 heppende tilskuere, der hvert år blandt andet er stamsted for AFL Grand Final.

Udover at afholde store tennisturneringer og finaler i australsk fodbold, står Melbourne også for at huse store turneringer og events indenfor blandt andet motorsport, hestevæddeløb, sejlsport, rugby og cricket.

Der kan være imponerende 100.000 heppende tilskuere Melbourne Cricket Ground.

 

I Melbourne går storbyliv og natur hånd i hånd

I modsætning til mange andre storbyer er det i Melbourne let at tage en pause fra det pulserende storbymiljø. Det eneste, det kræver, er, at du hopper på en sporvogn, og – vupti − få minutter senere er du i bydelen St Kilda, hvor den sydlandske feriestemning rammer dig med et brag. Du vil med det samme blive mødt af palmer, papegøjer og parasoller. St Kilda er hjemstedet for Melbournes populæreste strand, St Kilda Beach. Stranden er indhegnet af en promenade, hvor løbere, skatere og cyklister har deres daglige rute. Tager du ud på den imponerende mole i St Kilda Havn, kan du ved solnedgang se pingviner, mens Melbourne skyline stråler i baggrunden.

Melbourne er også spækket med grønne områder, og det kræver derfor ikke mange skridt, før du er i en af byens mange parker. Melbournes botaniske have (Royal Botanic Gardens) er altid et hit, og haven er da også en af byens største turistattraktioner. Ønsker du i stedet at gå på opdagelse i det grønne i et mindre populært − men mindst lige så imponerende − område, bør du tage til bydelen Collingwood. Hér ligger nemlig Collingwood Childrens Farm og Abbotsford Convent.

Collingwood Childrensfarm er en mindre farm midt i byen, hvilket i sig selv giver en sjov, skæv kontrast til bylivets travlhed. Om du rejser med eller uden børn, er farmen bestemt et besøg værd, og om ikke andet kan du få en god kaffe på deres farmcafé med udsigt over Yarra River. Klods op af farmen ligger Abbotsford Convent, der er et tidligere nonnekloster. Tag et smut på klosterets café Dinner at Cam’s, og nyd din mad i de imponerende arkitektoniske bygninger. Abbotsford Convent afholder løbende en masse hyggelige events, og den sidste lørdag i hver måned afholder de deres populære Farmers Market. Blot 5 minutters gang fra klosteret og farmen ligger Main Yarra Trail, der er et stisystem, som løber langs den blændende Yarra River. Områderne omkring Main Yarra Trail er både hjemsted for frodig natur og en masse regnbuefarvede papegøjer.

Når du har opladt dine biologiske batterier i den friske natur, kan du gå langs floden hele vejen ind til hjertet af Melbourne, hvor du atter vil blive mødt af storbylivets susende trummerum.

Yarra River går hele vejen gennem Melbourne – fra forstæderne til centrum.