Vi kommer til at se meget mere til insekter

Imens kødindustrien stormer frem og veganeren skuer til fra sidelinjen, sker der en masse eksperimenter i gastronomiens små hjørner. År tilbage var det helt mærkværdigt at spise sushi, for det indeholdte jo tang. Nu har vi vendt os til det, så nu tyrer vi til nye provianter. Blandt andet insekter.

Fårekyllinger og ingefær
Duften af delikatesser og uvante formidable spiseligheder hænger tungt i Roskilde Festivals Food Court. Her minder lidt om en blanding af hippe spisesteder i New York City og Torvehallerne i København. Den ligger inde på festivals pladsen, og indeholder en ret udsevanelig mad bod.

Den hedder ”Crick It” og sælger retter som indeholder insekter.

Boden er stiftet af virksomheden Insekt KBH i samarbejde med Surhs Højskoles madakademi.

De er i gang med at producere flere produkter, og har derfor etableret fællesboden, hvis virksomhedskoncept er at introducere insekter på en mere nænsom og sjov måde for et bredere publikum.  “Det vi har på markedet lige nu er æble/ingefær-shots med citron. Disse er beriget med 15 fårekyllinger”  fortæller en glad Philip Price, der er medstifter af Insekt KBH.

Når tilfældighederne spiller sine puds

For Philip Price kommer idéen af ren og skær tilfældigt. Han møder hurtig hans medstifter Jakob Rukov, som havde været i gang med en masse insektprojekter. Jakob har bl.a. sin egen fårekyllingefarm. De får slået pjalterne sammen, og får udviklet deres æble/ingefær-shots, som har været på markedet siden slut februar 2017.
Når man hører om insekter i mad, sætter tankerne sig hurtigt i gang for de fleste.   ”Som Jakob plejer at sige: Man får aldrig en neutral respons når man fortæller at der er en fårekylling i burgeren”   griner Philip. Enten er det enormt positivt, ellers er det til den anden side. Og det er det, der gør det med til at være sjovt for Philip.

Et funky modsvar 

Om man er fan eller ej, så er kødindustrien i modvind i disse tider. For at kæmpe imod vælger mange at blive vegetar eller veganer. Andre vælger en anden form for politisk aktivisme. Men for Philip Price, så er deres projekt ikke en gimmick. Dog er han enig i, at insektgastronomien er et stort modsvar til kødindustrien.   ”Det kræver 15000 liter vand, igennem hele produktionskæden at producere 1kg oksekød. Tilsvarende kræver det 8 liter vand at producere 1kg. Fårekyllinger”.
F.eks. så har fårekyllinger mere protein. De har kostfibre som ikke findes i kød. Derudover så har de aminosyre hvilket gør det til højkvalitetsprotein.   ”Vi er et modsvar, men jeg vil hellere kalde det et alternativ”.
Alt i alt giver det rigtig god mening, at begynde på en lidt mere kriblende kost. Men Insekt KBH er godt klar over at de kulturmæssigt er tidligt på den. Deres ambitioner er heller ikke, at vi alle sammen skal leve af insekter et sted i fremtiden. Det som de gerne vil opnå er, at vi begynder at tænke i alternativer og i mere kreative veje i forhold til mad. De kæmper for at insekter skal blive mere normaliseret i forbrugerhverdagen, så der f.eks. kan være lidt insekter i cocktailen og lidt mere knas i burgeren. De føler at de er med til at skabe et grundlag for at spise insekter, sammen med en masse andre insektbaseret virksomheder ude i verden.

Kan jeg bede om en burger med melorm og en salat med ristede voksmøl larver, tak!?


Nu fungere det ikke sådan, at man bestiller en burger, der består af en melormsbøf tilhørende lidt salat og dressing. Insekterne er selvfølgelig integreret i en ret, på den ene eller anden måde.
Madboden ”Click It” på Roskilde Festival har nøje sammensat to retter som sælges. Retterne er sammensat af Rasmus Leck Fischer sammen med elever fra Surhs Højskole.
Den første ret består af en brioche som indeholder noget pulled-chicken, som er marineret i en BBQ-sauce, som er omrørt i melorme. Der bliver også smurt en hjemmelavet voksmøl larve-mayo på bollerne. Det giver en fremragende umami effekt.

Den anden ret består af en kartoffelsalat med en pesto, der er blandet med lidt fårekylling mel. Her kan du vælge en valgfri insekt-topping.

Som drikkelse kan man få et forfriskende æble/ingefær-shot, som er beriget med fårekyllinger.

 

Jeg fik lov til at smage på henholdsvis mayo’en, pestoen og æble/ingefær-shottet. Og det var noget af en oplevelse.
Voksmøl larve-mayo’en kom først, og det var smagte yderst udsøgt. Dog med en bitter eftersmag.
Næst kom pestoen som er blandet med fårekylling mel. Den smagte også yderst delikat, men havde en markant tørrer eftersmag af mayo’en.
Til sidst var det æble/ingerfær-shottet. Her fyldte eftersmagen ikke lige så meget, som de to andre tilsætningsprodukter. Nød den lækre drikkelse i fulde drag.

Det skal lige nævnes at det jo er meningen at produkterne som indeholder insekter, skal tilsættes de sammensatte retter for at få den helt rigtige oplevelse med konceptet.
Så hvis man er på Roskilde Festival og er med på den værste, og måske er lidt træt af Gringo Nachos så smut ned og få en på opleveren hos Click It!

 

Foto: Emil Hougaard